Mersin Şehir
HV
28 MART Perşembe 13:31
Advert

Planlı bir Mersin, planlı bir ekonomi hedefimizdir

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 03-10-2022 14:29
Planlı bir Mersin, planlı bir ekonomi hedefimizdir

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) olarak Kasım ayının ilk haftası Oda seçimlerimizi gerçekleştireceğiz. Aldığımız görevleri ve kentimize olan sorumluluklarımızı devam ettirme niyetiyle çıktığımız bu yolda birçok medya kuruluşu doğal olarak yeni dönem hedeflerimizi soruyor. Çünkü MTSO kentin sadece ekonomisi özelinde görev yapan bir kurum değil, aynı zamanda kentin bir çok konusuna dokunan bir kurumdur. Böylesi büyük bir camiadan doğal olarak kentimizin de geniş çaplı beklentisi olması, hedeflerimizi öğrenmek istemesi çok normal. Bizler de bunun bilinci ve sorumluluğuyla projelerimizi ortaya koyuyoruz. Hedeflerimiz; ekibimizden ve tüm Oda çalışanlarımızdan, özellikle, tek tek ziyaret ettiğimiz tabanın sesi olan üyelerimizden aldığımız bilgilerden yoğrularak ortaya çıkan hedeflerdir. Bu hedefler MTSO Meclisimizden, Odamızın sorun tespiti ve çözüm üretme merkezi olan MTSO Meslek Komitelerimizden gelen değerli fikirlerden damıttığımız değerli hedeflerdir. Bundan dolayı hayali değil, gerçekçi, ayağı yere basan, somut çıktıları olan, üyelerimize ve kent ekonomisine somut katkı veren hedeflerdir. Son dört yıllık görevimizde - ki 2 yılı pandemi sorunu ve kısıtlamalarıyla geçen zor bir dönemdi -  ses getirsin, sadece adımız duyulsun diye yaptığımız bir projemiz olmadı. Aksine somut çıktısı olmayan, üyelerimize ve kentimize somut katkı vermeyecek hiçbir projenin peşine düşmedik. İşte benim görevim bu doğru hedeflere sahip çıkmak ve hayata geçirilmesinin önünü açmaktır. Yeni dönemde bu gerçekçi hedeflerden birincisi; yani ilk işimiz Mersin’in baştan aşağı planlanması olacaktır. Planlı bir ekonomi, planlı bir Mersin hedefimizdir. Bu aslında zaten başladığımız, yeni dönemde de inşallah tamamlayacağımız bir iştir. Tarım, lojistik, turizm, sanayi, madencilik gibi Mersin’in hangi değeri varsa, katma değer yaratacak şekilde planlaması yapılacaktır. 

Mersin, dünya kenti olmaya yakışır bir ekonomiye kavuşacak
Mersin Ana Konteyner Limanı’nın yapılması için çok ciddi ve güçlü bazı yatırımcı gruplar ile temas halindeyiz. En önemli hedeflerimizden biri ana konteyner limanının inşası ve işletilmesidir. Ya yatırımın parçası olacağız, ya yatırımcı bulacağız. Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın uluslararası uçuşların merkezi haline gelmesi için havalimanının yüklenicisi ile işbirliğimizi ve desteğimizi arttırarak devam ettireceğiz. Özellikle havalimanı çevresinin hava lojistiğine ve ticarete katkı verecek şekilde düzenlemesi için çaba serf edeceğiz. Sanayi hizmetlerimizin çeşitliliğini arttırarak, küçük sanayiciden büyük sanayiciye başta eğitimden, nitelikli eleman yetiştirmeye, ürün ve ihracatı geliştirmeye, enerji verimliliğine, yeşil mutabakata uyuma, endüstriyel tasarım ve dijitalleşmeye kadar destek vermek yine önceliğimiz olacaktır. Ticaret hayatında haksız rekabetle ve kayıt dışılıklarla mücadele edip eşit şartlarda bir ticaret ortamı sağlayacak ve işini dürüstçe yapan girişimcilerimizi koruyacak adımlar atacağız. Elbette, Mersin’in uluslararası bir kent olması için birçok etkinlik planlıyoruz. Öncelikle, Mersin’de konularında uzman ve tanınır uluslararası liderlerin, ekonomistlerin, çevrecilerin, yatırımcıların, medya temsilcilerinin katılacağı Davos benzeri bir etkinlik planlıyoruz. Senede ya da iki senede bir olacak bu etkinlik tüm Mersin’i dünya kamuoyuna tanıtacak ve gündem yapacaktır. MTSO Atölye1886 -Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi’mizde düzenlenen eğitimler her sektöre nitelikli eleman yetiştirmek üzere üyelerimizin talepleri doğrultusunda güncellenerek sürdürülecektir. 2018 yılından bu yana yaptığımız görevlerimizde tüm sektörlerimizle iç içe olduk,  sorunlarının çözümü için çok çaba sarf ettik, gereksinimlerini, önerilerini raporladık. Sektörlerimize yönelik özel projeleri sektör temsilcileri ile birlikte oluşturmaya devam edeceğiz. Şehrin çok gereksinim duyduğu sektörel ticaret ve sanayi sitelerinin yapılması konusu da önceliklerimizdendir. Yeni nakliyeciler sitesinin yapılması kararının alınmasında Mersin Büyükşehir Belediyesi ile sıkı iş birliği ve sektörle birlikte ısrarlı takibimiz önemli rol oynamıştı. Bu konularda sektörle birlikte sıkı çalışmalarımız sürecektir. Mersin çok yönlü bir kenttir. Ekonomik kimliği birden fazladır ve her sektöründe iddialıdır. Jeopolitik olarak hemen hemen her sektörün kolayca kurulup gelişebileceği olanaklara sahip bir kenttir. Bundan dolayı Mersin’i oluruna bırakamayız. Mersin, birbirinden habersiz kurumların, birbirinden habersiz yatırımlarıyla karmaşa içinde büyüyen bir kent olamaz. Kentin sahibi olan Mersinliler olarak kendi kentimizi kendimiz planlayacağız. 

Mersin dinamiklerinin uyum içinde çalışmasına destek vereceğiz
Bunu yaparken MTSO olarak; tüm kurumlarıyla işbirliği ile kent ekonomisini planlayıp kalkındıracak planlamalar ve projelerimiz hazırdır. MTSO’nun son dört yıllık çalışmalarında Odamızın gösterdiği faklı bir vizyonla Mersin dinamikleri hiç olmadığı kadar uyum içinde çalışmıştır. Eksikler olabilir, önemli olan kentin kurumlarının geçmişte sürekli kavga eden, birbirini rakip gören anlayışının Odamızın son dört yıllık tavrı ve kucaklayıcı yaklaşımları ile ortadan kalkmış olmasıdır. Bu, Mersin için çok büyük bir kazanımdır. Mersin dinamikleri artık birbirinden habersiz adım atmayacaktır. Mersin artık plansız adım atmayacaktır. Kim Mersin’e bir yatırım yapmak isterse, ister özel ister kamu olsun, Mersin’in kendi planlarına uygun olmasına dikkat edecektir. Bu vesileyle Kasım ayında yapılacak olan Oda seçimlerimizin demokrasi ve Cumhuriyet değerlerimize yakışan olgunluk içinde geçeceğine inanıyorum. Oda seçimlerinin kentimize ve iş camiamıza hayırlar getirmesini diliyorum. 

Ayhan Kızıltan
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı

AdminAdmin

YORUMLAR