Don Afeti Mağdurlarına Destek Şart!

  • CHP’li Gülcan Kış’tan Çukurova İçin Hamle: “Bölge Afet Alanı İlan Edilmeli!”
  • Mersinli Çiftçiye Büyük Darbe: CHP’den Krizi Hafifletecek Kanun Teklifi!
  • Don Felaketi Çiftçiyi Vurdu, CHP Harekete Geçti!

 

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Çukurova Bölgesi’nde 2025 yılı Şubat ayında yaşanan şiddetli don olaylarının yarattığı büyük ekonomik tahribatın giderilmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) kanun teklifi sundu.

 

Teklifte, başta Mersin olmak üzere Adana ve Antalya’yı da kapsayan Çukurova Bölgesi’nin afet bölgesi ilan edilmesi, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak iki yıl süreyle ertelenmesi ve 60 aya kadar yapılandırılması öngörülüyor. Ayrıca, don afetinden ağır zarar gören üreticilere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılıksız destek ödemesi yapılması talep ediliyor.

 

“Çiftçimizi yalnız bırakmayacağız!”

 

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP’li Gülcan Kış, Çukurova’daki don felaketinin tarımsal üretime büyük zarar verdiğini vurgulayarak, “Narenciye başta olmak üzere tarım ürünleri büyük ölçüde zarar gördü. Çiftçimizin emeği heba oldu. Zaten ekonomik krizin pençesinde olan üreticiler, bu kayıpların altından kalkamaz. Çiftçiyi desteklemek sadece bir ekonomik zorunluluk değil, aynı zamanda bir gıda güvenliği meselesidir. Bu nedenle bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini ve üreticilere gerekli desteğin sağlanmasını ivedilikle talep ediyoruz” dedi.

 

“Sigorta yükü çiftçiyi korumasız bırakıyor”

 

Mersin’de ve Çukurova genelinde don olayları nadir görüldüğü için çiftçilerin büyük çoğunluğu TARSİM tarım sigortasını sadece dolu riskine karşı yaptırıyor. Don sigortası primlerinin çok yüksek olması nedeniyle, üreticiler zaten düşük kazançla geçinmeye çalışırken bu ek maliyeti karşılayamıyor. Son yaşanan don felaketi, sigortası bulunmayan çiftçileri tamamen çaresiz bırakmış durumda.

 

Ancak mevcut sistemde sigortası olmayan çiftçilere herhangi bir ödeme yapılmıyor. CHP’li Gülcan Kış, bu adaletsiz duruma dikkat çekerek, “Çiftçilerimiz, zaten zor koşullar altında üretim yapmaya çalışırken, bir de yüksek sigorta primleri nedeniyle korumasız bırakılıyor. İktidar, don afeti nedeniyle zarar gören çiftçiye bir darbeyi de TARSİM üzerinden vurmamalı. Yaşanan olağanüstü durum karşısında, sigorta şartı aranmaksızın tüm üreticilere devlet desteği sağlanmalıdır. Biz de bu nedenle kanun teklifimizi verdik” ifadelerini kullandı.

 

“Tarımda sürdürülebilirlik için acil önlem alınmalı”

 

Teklifin gerekçesinde, don afetinin sadece üreticileri değil, tüketicileri de olumsuz etkileyeceği belirtilerek, “Eğer çiftçimizi bu zor günlerinde yalnız bırakırsak, tarımsal üretimde ciddi bir düşüş yaşanacak ve bu da piyasada fiyat artışlarına neden olacaktır. Tarım sektörünün sürdürülebilirliği için devletin üreticiye sahip çıkması şarttır” denildi.

 

Gülcan Kış’ın sunduğu teklifin, tarım sektörüne yönelik acil bir destek paketi olarak değerlendirilmesi beklenirken, çiftçiler de hükümetin bu konuda nasıl bir adım atacağını merakla bekliyor.

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifim ve gerekçesi ekte sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim. 24.02.2025

 

 

 

 

                                                      Gülcan KIŞ             

CHP Mersin Milletvekili

 

 

 

 

 

 GENEL GEREKÇE

 

2025 yılı Şubat ayı itibarıyla başta Mersin olmak üzere Çukurova Bölgesi genelinde afet seviyesinde yoğun ve şiddetli don olayları yaşanmıştır. Bu afet, çiftçilerin üretimlerini büyük oranda sekteye uğratmış, narenciye ve diğer tarım ürünlerinde ciddi zararlara neden olmuştur. Çiftçinin emeği yaşanan don afeti ile birlikte heba olmuş, bu durum, hali hazırda büyük ekonomik sıkıntılarla boğuşan çiftçilerimizi altından kalkamayacakları büyük bir darboğazın içine sokmuştur. Çiftçilerimizin bu zor günlerinde desteklenmemesi, bölgede tarımsal üretimi olumsuz etkileyecek, bu da hem üreticilerimizi hem de nihai tüketici olan vatandaşlarımızı zor durumda bırakacaktır. Bu sebeple ivedilikle, don afetine maruz kalan bölgenin afet bölgesi ilan edilerek gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. 

 

Bu gerekçeler ile tarım sektörünün devamlılığının sağlanması ve üreticilerin mağduriyetinin önlenmesi amacıyla;

- Çiftçi borçlarının faizsiz şekilde ertelenmesi ve uzun vadeli taksitlendirilmesi

- Çukurova Bölgesi’nin afet bölgesi ilan edilmesi

önerilmektedir.

 

Bu kanun teklifi ile üreticilerimizin don afeti karşısında kendilerini çaresiz ve yalnız hissetmemeleri, ekonomik yüklerinin hafifletilmesi, tarımsal üretimin sürdürülebilir kılınması ve olası mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1 – 2025 Şubat ayında yaşanan ve başta Mersin olmak üzere Çukurova Bölgesi genelini olumsuz etkileyen ve de afet seviyesinde yaşanan yoğun ve şiddetli don olayları karşısında bölge üreticilerinin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla bölgenin “Afet Bölgesi” ilan edilerek çiftçi borçlarının faizsiz şekilde ertelenmesi ve uzun vadeli taksitlendirilmesi, TARSİM kapsamında sigortası bulunan ancak don afeti sigortası yaptırmamış olan üreticilerin sigorta kapsamlarının genişletilmesi amaçlanmıştır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TABİİ AFETLERDEN ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERE YAPILACAK YARDIMLAR HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 20/06/1977 tarihli ve 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

 

"GEÇİCİ MADDE 2- 2025 yılı Şubat ayı içerisinde meydana gelen şiddetli don olayları sebebiyle Adana, Mersin, Antalya ve Çukurova Bölgesi genelinde zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan tarımsal kredi borçları faizsiz olarak 2 yıl süreyle ertelenir ve 60 aya kadar yapılandırma yapılır.

Şiddetli don olaylarından etkilenen ve büyük çapta ürün kaybı yaşayan üreticilere, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılıksız destek ödemesi yapılır.

 

MADDE 2 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 3 – Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.