Mersin Şehir
HV
28 MART Perşembe 21:07
Advert

“ARABULUCULK ÜLKEMİZDE ÇOK HIZLI İVME YAKALADI”

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-10-2022 12:44
“ARABULUCULK ÜLKEMİZDE ÇOK HIZLI İVME YAKALADI”

Mersin Akdeniz Arabuluculuk Merkezi tarafından “İş, Ticaret ve Tüketici Hukuku Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk ile İlgili Güncel Gelişmeler” konulu panel düzenlendi. 
Mersin Adliyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele, Arabuluculuk Daire Başkanı Hakim Çağdaş Özer, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, Mersin Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Kahveci, Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir, avukatlar, hakimler ve savcılar katıldı. 
Panelde, Ankara BAM 3. Hukuk Daire Başkanı Hakim İlker Koçyiğit, ‘Ticari Uyuşmazlıklar ve Tüketici Uyuşmazlıklarında Arabuluculuğa İlişkin Güncel Gelişmeler”, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Talat Canbolat, “İş Hukuku Uyuşmazlıklarında Arabuluculuğa İlişkin Güncel Gelişmeler”  konularında sunum yaptı.
ÖZDEMİR: “ARABULUCULUK, EN ÇOK TERCİH EDİLEN YÖNTEM”
Panelin açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu Başkanı Av. Gazi Özdemir, arabuluculuğun birçok ülkede alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntem olduğunu ifade ederek, toplumsal uzlaşı kültürünün güçlendirilmesinde önemli bir rolü olan arabuluculukta başarı uygulamasının gittikçe yükseldiğini belirtti. Özdemir, arabuluculuk sisteminin sağlıklı, güvenli, etkin ve verimli bir şekilde işlemesi için avukatların arabuluculuk müzakere masasında taraf vekili olarak yer almasının çok önemli olduğunu belirterek,  “Bu nedenle avukatlar, arabuluculukta taraf vekilliği uygulamalarını, arabuluculuk sisteminin içeriğini ve ilkelerini en iyi şekilde bilmek zorundadır.  Ancak sistemin uygulanmasında maalesef hala sorunlar yaşanmaktadır. Meslektaşlarımızın uygulamada yaşadığı sorunların çözüme kavuşması için Mersin Barosu olarak, Arabuluculuk Daire Başkanlığı öncülüğünde çok sayıda arabuluculuk eğitimleri düzenledik. Arabuluculuk Daire Başkanlığına bu konuda bizlere vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür ediyorum” dedi. 
ÖZTOPRAK: “ARABULUCULUK, ADALETİN TECELLİ ETMESİNDE ETKİN ROL OYNAMAKTADIR”
Daha sonra konuşma yapan Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak arabuluculuğun, hukuk sistemi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan alternatif bir çözüm yöntemi olduğunu belirterek, “Ülkemizde de hukuki uyuşmazlıkların çözümü noktasında başvurulan arabuluculuk, birçok sorunu tarafsız bir şekilde çözüme kavuşturmuştur. Asıl amaç uyuşmazlık olan konunun mahkemeye gerek kalmadan taraflar arasında hızlı ve kesin bir şekilde çözüme kavuşmasını sağlamaktır. Esnek ve etkili oluşu sosyal, ekonomik ve hatta milletler arası uyuşmazlıklarda dahi, tarafları doğru zeminde buluşturan arabuluculuk, adaletin tecelli etmesinde etkin rol oynamaktadır” diye konuştu.
ÖZER: “7 YILDA 400 BİNE YAKIN İHTİYARİ UYUŞMAZLIK, ARABULUCULARIMIZIN ÖNÜNE GELDİ”
Arabuluculuk Daire Başkanı Hâkim Çağdaş Özer, Arabuluculuğun ülkemize 2013 yılında Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte uygulanmaya başlandığını belirterek, ülkemizde her yıl yaklaşık 3 buçuk milyona yakın hukuk uyuşmazlıkları mahkemelerde açılıyor. Arabuluculuğun ülkemizde yürürlüğe girdiği 2013 yılında sadece 4 uyuşmazlıkta vatandaşlarımız arabuluculuğu tercih etmiş. Bilmedikleri bir kurum olduğu için. 2013 yılında 4 uyuşmazlıkla başladığımız bu serüvene 2014 yılının tamamında 3 buçuk milyon uyuşmazlık içerisinde sadece 200 uyuşmazlıkta arabuluculuk tercih edilmiştir. Bu sayı her yıl artarken 2021 yılına geldiğimizde,   915 bin uyuşmazlıkta vatandaşlar arabuluculuğu tercih etti. Sadece 7 yılda 400 bine yakın ihtiyari uyuşmazlık, arabulucularımızın önüne geldi. Geriye kalan 500 küsur bini de, dava şartları arabuluculuk kapsamında arabulucularımızın önüne geldi. Arabuluculuk ülkemizde, bir alternatif çözüm yolu olarak çok hızlı bir ivme yakaladı” şeklinde konuştu.
 

AdminAdmin

YORUMLAR