Mersin Şehir
HV
28 MART Perşembe 13:55
Advert

‘Esnaf Seninle’ yerel esnafı dijital platforma taşıdı

Esnaf Seninle’

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 24-08-2022 14:19
‘Esnaf Seninle’ yerel esnafı dijital platforma taşıdı

Yerel esnafı tüketici ile online platformda buluşturacak ‘Esnaf Seninle’ uygulaması hayata geçirildi. Telefonlara indirilecek ‘Esnaf Seninle’ uygulaması ile sağlanacak sipariş kolaylığı uluslararası şirketlerin hayata geçirdiği e-ticaret yarışında bir adım geri düşen yerel esnafa rekabet imkanı sağlayacak. Sistem, ücretsiz üyelik ve yüksek komisyon oranlarından arındırılması ile benzer uygulamalara göre esnafa önemli ayrıcalıklar sunuyor. 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği işbirliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi desteğiyle hazırlanan ‘Esnaf Seninle’ Projesi Lansmanı düzenlendi. Lansmana Mersin Vali Vekili İbrahim Küçük, Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer’in yanı sıra iş dünyası temsilcileri ve esnaf katıldı. Yerel esnafı mobil uygulama üzerinden halk ile buluşturan projenin tanıtımını Esnaf Seninle Uygulaması Teknoloji Çözüm Ortağı Skor Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karakaya, ekrana yansıttığı uygulamanın ara yüzü üzerinden uygulamalı olarak gerçekleştirdi. Mersin Teknopark’ta geliştirilen, tamamen yerli yazılım olma özelliği ile öne çıkan, yerel esnafa ve yerel kullanıcılara hitap eden uygulama, kentte e-ticaretin canlanması, esnafın rekabetçi yapısını güçlendirmesi adına önemli fırsatlar sunuyor.

“Sistem önemli fırsatlar sunuyor”
Uygulamanın sunduğu bu fırsatları, “Kullanıcı dostu olup kolay kullanım imkanı sunması, esnafın kendi sanal postu üzerinden kendi adına tahsilat yapabilmesine olanak tanıması, yüksek komisyon oranlarına karşı geliştirdiği minimal maliyeti benimsemesi, esnafın cep telefonundan tüm sipariş ve ürünleri yönetebilmesi sayesinde donanım yatırımından kurtulması” olarak sıralamak mümkün. Ayrıca sistemin kullandığı kasa entegrasyonu sayesinde fiyat ve envanter güncellemesinin kasa ile eş zamanlı sağlanması da sistemin fark yaratan özellikleri arasında yer alıyor. Sistem kullanıcıya ise siparişini yaşadığı semtteki esnaftan bulunduğu yerden verebilmesine, istediği saatte bulunduğu yerden teslim alabilmesine olanak sağlıyor. 
Esnaftan yoğun ilgi gören lansmanda ilk sipariş, Mersin Vali Vekili İbrahim Küçük, Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer tarafından verildi. Kısa sürede salona gelen siparişler izleyenlerden tam not aldı. 

Kızıltan: “Türkiye çapında bir uygulama olacak”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan lansmandaki konuşmasına, kurumlar arası birlik ve beraberlik sağlanması durumunda nasıl önemli başarılara imza atılabileceğinin görüldüğünü ifade ederek başladı. Mersin Teknopark firması tarafında geliştirilen bir yazılımla uygulamanın hayata geçtiğini hatırlatan Kızıltan, “Esnaf Seninle uygulamasının yazılımının mimarı Serkan Karakaya iki yıldır uğraşıyor. Kendisini ve emeği geçenleri kutluyorum. Bunun Türkiye çapında bir uygulama olacağına inanıyorum” dedi. Geçen hafta TOBB bünyesinde düzenlenen İç Ticaret Kanunu’na yönelik bir toplantıya katıldığını da hatırlatan Kızıltan, “Devlet de artık sermayenin küçük firmaları ezdiğinin farkına varmış. Yerel firmaları bu sermayelerin boyunduruğundan kurtarmak için nasıl bir İç Ticaret Kanunu düzenleyebiliriz diye uzun süre toplantı yaptık. Onlarla da görüşeceğiz. Türkiye, yerel esnafın, işletmelerin kalkınması için seferber olmuş durumda. Yerel firmalarımız güçlü olacak ki Türkiye güçlü olacak. Hem esnafımızı hem de halkımızı uygulamayı kullanmaya davet ediyorum” dedi. 

Dinçer: “Amaç esnafın gelirini yukarı çekebilmek”
Lansman açılışında konuşan Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, uzun süredir bu proje üzerinde çalıştıklarını dile getirdi. Uygulamanın tamamen yerel kaynaklar ve şehir insanının katkılarıyla yapıldığına dikkat çeken Dinçer, “Odalarımızın işbirliği ile hayata geçen bu sistemle eminim Türkiye’de ilk olacağız. Bizi takip edecekler. Diğer iller de şimdiden merak edip sormaya başladı. Bu sistemin benzeri birçok firma yüzde 30 komisyonla esnafın kanını emiyor. Biz de komisyon yok” dedi. Sermayenin artık küçük firmaları zorladığını, yerel firmaları ezdiğini kaydeden Dinçer, halkı uygulamadan yararlanmaya davet etti. 

Seçer: “Tüm aktörler yerli ve milli”
Esnaf adına çok değerli ve önemli bir çalışmanın lansmanının gerçekleştirildiğini kaydeden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise şunları söyledi: 
“En önemlisi çalışmada her şey tepeden tırnağa yerli ve milli. Yazılımı yapan da yerli, bundan faydalanacak olan da yerli. E-ticaret aslında uzun süredir var. Gelişmiş ülkelerde bizden daha önce kullanıldı. Sonrasında Türkiye’de de kullanıldı ama pandemi önemini arttı. Kentimiz esnafının da çağa ayak uydurması adına çok önemli bir proje. Uygulamada ek ödeme yok, komisyon yok. Esnafa önemli fırsatlar sunuyor. Mesleğinize göre kendinizi mutlaka güncelleyin ve bu tür dijital platformlardaki yerinizi alın.”
Mersin Vali Vekili İbrahim Küçük ile Mersin Milletvekili Hacı Özkan da uygulamanın önemine dikkat çekerek emeği geçenleri tebrik etti. 

AdminAdmin

YORUMLAR