Mersin Şehir
HV
23 NİSAN Salı 15:46
Advert

Mut’ta Karpelli Sedir Tohumlarının Serüveni

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 22-11-2022 13:56
Mut’ta Karpelli Sedir Tohumlarının Serüveni

Milattan önce Mısırlıların gemi malzemesi olarak kullandığı, tarihte zenginliğin ve gücün simgesi olan sedir ağacı için bu yıl 200 ton tohum toprakla buluştu. Prof. Dr. Melih Boydak tarafından geliştirilen ve Genel Müdürlüğümüzce 36 yıldır uygulanan çıplak karstik alanlarda “Tam Alan Serpme Ekimi” metoduyla 2020 yılı Kasım ayı sonu itibari ile 330 hektarlık alanda tohum ekimi yapıldı. Geçmişten bu yana milyarlarca insanın ilaç kapısı olan ve sağlık sektöründe sıklıkla kullanılan sedirle ilgili olarak, Genel Müdürlüğümüzce 2005 yılından bu yana yürütülen iki ayrı “Sedir Ormanlarının Rehabilitasyonu Eylem Planı” kapsamında toplamda 160 bin hektardan fazla alan rehabilite edildi.

Prof. Dr. Melih Boydak’ın 1984 yılında geliştirdiği; karpelli sedir tohumlarıyla yüzeyi taş ve bloklarla kaplı dikey çatlaklı çıplak karstik alanlarda sedirin normal seyrini hızlandırmak ve uygun olan yerlere transfer etmek için kullanılan “Tam Alan Serpme Ekimi” metodu günümüzde halen başarıyla uygulanıyor. Genel olarak Akdeniz ikliminin hâkim olduğu yerler ile Anadolu'da batı, orta ve doğu Toroslar' da doğal olarak yayılış gösteren sedir ormanlarının genişletilmesi, yeni ormanların kurulması, bozuk orman alanlarının verimli ormanlara dönüştürülmesi ve bu önemli kaynağın sürdürülebilir olması için Genel Müdürlüğümüz tarafından eylem planları yürütülüyor.

Genel Müdürlüğümüz tarafından ilk kez 2005-2014 yılları arasında 10 yıllık dönem için hazırlanıp uygulanan “Sedir Ormanlarının Rehabilitasyonu Eylem Planı” ile hedeflenen 97 bin hektar alan, yürütülen başarılı çalışmalar ile 147 bin hektar olarak gerçekleşti. 2015-2019 yıllarını kapsayan ikinci rehabilitasyon planı ile yine hedefler aşılarak, 14 bin hektarlık alanı aşan bir çalışma yapıldı. Böylece 2005 yılından bu yana her iki eylem planı sonucunda toplamda 160.683 hektar alan rehabilite edildi.

Orman Köylüsüne Gelir Kapısı Oluyor

Türkiye’de 100 bin hektarın üzerinde saf ve 600 bin hektarın üzerinde karışık olmak üzere toplam 700 bin hektardan fazla sedir ormanı bulunuyor. Esas itibariyle ilk karın düşmesi ile Kasım ayında ekimi yapılan sedir tohumları, insan eli ile belirlenen alanlarda homojen bir şekilde yapılıyor. Orman Genel Müdürlüğü sedir tohumu ekiminde ağırlıklı olarak orman köylüleri ile çalışarak kırsal kalkınmaya da destek oluyor.

 

 

AdminAdmin

YORUMLAR