Mersin Şehir
HV
25 NİSAN Perşembe 17:57
Advert

AVRUPA EKONOMİ SENATÖRLERİ MERSİN´DE

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-10-2022 17:53
AVRUPA EKONOMİ SENATÖRLERİ MERSİN´DE

TURAB; Türkiye ve 22 Arap ülkesi ile 6 Türk Cumhuriyetinin kültürel ve ticari iş birliğini sağlamak üzere 2003 yılında kurulmuş, Genel merkezi Mersin de olan, uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur.

 

TURAB 19. kuruluş yıl dönümü münasebeti ile 24 Eylül 2022 tarihinde, Avrupa Ekonomi Senatosundan ve Türkiye den katılan konukları ile ”Ekonomik İş Birliği Sohbetleri (Economic Union Talks)” adı altında bir panel gerçekleştirmiştir.

 

Uluslararası İlişkiler Konseyi Başkanı ve akademisyen Prof. Dr. Mustafa Aydın moderatörlüğünde; Avrupa Parlamentosu Onursal Başkanı ve Avrupa Ekonomi Senatosu Başkanı Dr. Ingo Friedrich, Avrupa Ekonomi Senatosu Başkan yardımcısı Dr. Horst Heitz, SME Genel Sekreteri Daniel Bercel, Avrupa Ekonomi Senatosu Senatörü ve Türkiye-Ortadoğu Ülkeleri Başkanı Iraj Alipour, Hill International Başkan Yardımcısı, Serdar Güçar ve Mersin International Port (MIP) Genel Müdürü ve CEO’su Johan Van Daele panelist olarak katılmıştır.

 

Avrupa Ekonomi Senatosu (EES); ekonomi dünyasını Avrupa Parlamentosunda temsil etmek üzere, Avrupa’nın en büyük şirketlerinin ve önemli parlamenterlerinin oluşturduğu bir lobi grubudur.

 

Ekonomik İş birliği Sohbetleri kapsamında; Mersin’in sahip olduğu doğal kaynakları, kıtalar arası etkileşim içinde olduğu hinterlandı, jeostratejik konumu ve sağladığı lojistik avantajları sayesinde, değişen dünya düzeninde önemli bir rol üstlenebileceği vurgusu yapılmıştır. Gıda ve enerji sorunlarının konuşulduğu Avrupa için, sürdürülebilir kaynak ve ticaret ağının sağlanabilmesi adına Mersin’in sunduğu fırsatlar katılımcılara açıklanmıştır.

 

EES’den gelen senatörler panel boyunca Mersin’in verileri ve sahip olduğu potansiyeli detayları ile görüp değerlendirdiklerinde, gelirken kurguladıkları Mersin’in çok ötesinde güçlü, zengin ve gerçekten lider bir kent olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca Avrasya ve Afrika bağlantılı ticaretin Avrupa ile ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda Mersin’e çok büyük görevler düştüğünü de söylemişlerdir.

 

 

 

TURAB bu panelde, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı, Cezayir Büyükelçisi, İYİ Parti Mersin Milletvekili, Libya Ticari Ataşesi, MTSO Başkanı, MEP Başkanı, Mersin Yenişehir Belediyesi Başkan Yardımcısı, MESBAŞ Genel Müdürü, Mersin DTO, Mersin Organize Sanayi Bölgesi, Mersin Ticaret Borsası yetkilileri ve daha birçok oda ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yansıra, İstanbul ve faklı illerden gelen iş insanlarına da ev sahipliği yapmıştır.

 

Toplantıya programları dolayısı ile katılamayan Geçmiş dönem Maliye ve Hazine Bakanı Lütfü Elvan, Ak Parti Milletvekilleri Hacı Özkan ve Ali Cumhur Taşkın, CHP Milletvekili Cengiz Gökçel, DEİK Lüksemburg İş Konseyi Başkanı Özlem Gökçe, Ceynak Holding Yön. Kur. Baş. Ali Avcı, Pegasus - IATA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane ve İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç destek ve tebrik mesajlarını göndermiştir.

Bu vesile ile TURAB, Oyun Kurucu Mersin liderliğinde, Doğu ile Batı‘nın yeni bir hikaye yazabilmesi için, lider bir kent olacağını ilan etmiştir.

 

Bu panel; Türk ve Arap ülkelerinin, ekonomik ilişkilerini geliştirme esasına dayalı; dünya ile entegrasyonun gerekliliğine olan inancın kanıtıdır.

 

Bu panelin Akdeniz coğrafyasının OYUN KURUCU kenti Mersin’de gerçekleştirilmiş olması, Mersin’in sahip olduğu ekonomi, zengin tarihi ve sosyo-kültürel yapısının yarattığı sinerji sayesindedir.

 

 

“OYUN KURUCU “MERSIN adı ile gerçekleşen bu panel, TURAB ve Avrupa Ekonomi Senatosu (EES) tarihine altın harflerle yazılmıştır.

 

Bu toplantı sonucu

 

· Avrupa Ekonomi Senatosu (EES), Türkiye ve Mersin’de yeni yatırım ve iş birliklerinin gelişmesini desteklemekte, onaylamaktadır. Bu konuda hazırlanacak projelerin bir an önce gündeme getirilmesi tavsiye edilmiştir,

 

· Avrupa Ekonomi Senatosu (EES) ve TURAB, barış, huzur ve istikrar ilkeleri esas alınmak üzere gerçekleştirilecek her türlü ekonomik ve ticari iş birliğinin dünya ekonomi ve ticaretinin gelişmesinde model olacak bu toplantıların devamlılığı kararı alınmıştır.

 

 

 

 

 

 

TURAB, adım adım yeni proje ve iş birlikleri, seçkin üye profili ve çözüm ortakları ile ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda, modern Türkiye’nin çözüm odaklı lider yarınlarına elinden geldiğince katkı sağlayacaktır.

 

Dünyada barış ve huzur diyaloglarının Mersin’de güçlü olarak ele alınmış olması ve Mersin’de Avrupa Ekonomi Senatosu (EES) destekli yatırım ve iş birliklerinin arttırılması çalışmaları TURAB’ın gururudur.

 

Gösterdiğiniz ilgi ve destek için tüm bileşenlerimize teşekkür ederiz.

Saygılarımızla.

 

 

Türk Arap Ülkeleri İş İnsanları Derneği (TURAB)

Yönetim Kurulu Adına

Genel Başkan

Fahri KUŞ

AdminAdmin

YORUMLAR