Mersin Şehir
HV
26 NİSAN Cuma 11:19
Advert

VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ MÜNASEBETİYLE DÜZENLENEN KUTLAMA ETKİNLİĞİNE KATILDI

Valimiz Ali Hamza Pehlivan, eşi Yıldız Pehlivan hanımefendi ile birlikte, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında düzenlenen kutlama etkinliğine katıldı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 07-06-2023 10:25
VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ MÜNASEBETİYLE DÜZENLENEN KUTLAMA ETKİNLİĞİNE KATILDI

Vali Pehlivan, Akdeniz İlçesinde bulunan Millet Bahçesinde, depremzede çocukların da katıldığı etkinlikte yapmış olduğu konuşmasında; “5 Haziran Dünya Çevre Günü, 1972 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir karara istinaden icra edilen bir gündür. 2022 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız’ın imzasıyla yayınlanan genelgeye istinaden, Çevre Günü ve Çevre Haftası olarak; “Tek bir Dünya” sloganı adı altında her yıl farklı bir tema ile bugün ve bu hafta icra ediliyor. Bu senenin teması da “Temiz Deniz, Temiz Dünya” olarak belirlenmiş durumda.

Çevre hepimize ait olan ve hep birlikte içinde yaşadığımız ekosistemi ifade ediyor. Çevrenin sürdürülebilir olması hep birlikte ortaya koyacağımız hassasiyetle mümkündür. Sadece insanoğlu olarak değil, bütün diğer canlılarla birlikte bu dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla çevreye karşı duyarlılık, çevreye karşı koruma hassasiyeti sadece insanların değil bütün canlıların hayatına, yaşam hakkına saygı duymak anlamına geliyor. Bu manada hepimize hem bireysel olarak hem kurumsal olarak hem de toplumun geneli itibariyle önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Bu sorumlulukları yerine getirdiğimiz nispette yaşanılabilir bir çevreyi gelecek nesile bırakılabiliriz.

 

2018 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız’ın saygıdeğer eşleri Emine Erdoğan hanımefendi himayelerinde “Sıfır Atık” projesi başlatıldı. Bu proje, Birleşmiş Milletler nezdinde kabul gördü ve ödüle layık görüldü. İlimizde de, diğer illerimizde olduğu gibi sıfır atık konusunda hummalı çalışmalar yapıldı. Bugüne kadar 3.436 kurum ve kuruluş sıfır atık belgesi aldı. Bu çalışmalar kapsamında 26 bin ton atık dönüştürülmesi sağlandı.

 

Sıfır atık projesinin sadece karada değil, denizlerimizde de uygulanması kararı alındı. Bu kapsamda, Deniz Çöpleri Eylem Planı başlatıldı. Bu plan kapsamında da, çalışmalara ilk başlayan illerden birisi Mersin İlimiz oldu. Bugüne kadar 500 tonun üzerinde deniz çöpü çıkartılarak dönüşümü sağlandı. Bütün bu gayretler daha yaşanılabilir bir çevre için yapıldı.

 

Mersin olarak 320 kilometre sahile sahibiz. Akdeniz'imizdeki kıyılarımız çok çeşitli güzelliklere ve özelliklere sahip. Bunlardan birisi de kaplumbağaların yaşam alanları ile üreme alanlarına sahip olması. Ülkemiz genelinde 21 noktada kaplumbağaların üreme alanı tespit edilmiş durumdadır. Bunların 5’i Mersin ilimiz sınırları içerisinde yer alıyor. Kazanlı Sahili, Davultepe, Erdemli Alata, Anamur Ören ve Silifke Göksu Deltası kaplumbağaların üreme alanlarını teşkil ediyor. Buralara özellikle Caretta Caretta ve ChelonıaMydas türü kaplumbağaların geldiğini biliyoruz. Bugün de Doğa Koruma Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Deniz Kaplumbağalarını Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavisi yapılan 2 kaplumbağayı suya kavuşturacağız. Bu merkezimiz, 2011 yılından bugüne kadar 45 kaplumbağanın tedavisini yaparak sulara kavuşturmuş çok önemli bir merkezdir.

Doğamız, çevremiz, bütün canlılarla güzeldir ve bu canlıları korumak hepimizin görevidir. Bugün aramızda, bugünümüz ve yarınlarımız olan çocuklarımız var. Çocuklarımızın çevre hassasiyetini bu yaşlarda elde etmelerini çok önemsiyoruz. Çocuğuyla,genciyle,yaşlısıyla,toplumumuzun bütün kesimleriyle çevreye sahip çıkmalı,çevreyi korumalıyız. Çevreye saygı hem insan hayatına hem de bütün canlıların hayatına saygının bir gereğidir.


Bu duygularla bugünümüzün ve haftamızın tekrar hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

Çevre Haftası münasebetiyle Akdeniz Millet Parkında yapılan etkinliklerde; kumaş baskı boyama, çömlek kil seramik yapımı, kağıt katlama, kitap ayracı ve kalemlik yapımı, bileklik yapımı, atık şişe süsleme, ebru sanatı saç örme ve yüz boyama atölyelerinin yanı sıra, canlı müzik, illüzyon gösterisi, yüz boyama etkinliği, bubbleshow, animasyon etkinlikleri düzenlendi.

 

Programda; Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin Özgür Yalçın da konuşma gerçekleştirdi.

 

Programa; Mersin AK Parti Milletvekilleri Havva Sibel Söylemez ve Ali Kıratlı, Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veysel Topkaya, İl Göç İdaresi Müdür Vekili Hüseyin Kemal Ilday, çok sayıda vatandaşımız katıldı.

 

AdminAdmin

YORUMLAR