Mersin İstişare Kulübü, Yaş Meyve ve Sebze Üretici Sorunları İle İhracatında Yaşanan Sorunları Masaya Yatırdı

Mersin İstişare Kulubü Mersin Yaş Meyve ve Sebze İhracatında yaşanan sorunlar ile narenciye üreticilerin yaşadığı sorunlar, sorunların çözümüne yönelik öneriler gündeminde yer aldı.

GÜNCEL - 05-05-2024 12:54 63 kez okundu.

Mersin İstişare Kulübü, Yaş Meyve ve Sebze Üretici Sorunları İle İhracatında Yaşanan Sorunları Masaya Yatırdı

Mersin İstişare Kulübü, Noax Otel!de gerçekleştirilen toplantıya  Mersin İstişare Kulübü Başkanı Ferudun Gündüz, Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Biliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, MTSO Eski Başkanı Ayhan Kızıltan, GİŞKAD Başkanı Mürvet Beydağı,  Toros Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Hazır, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Önceki Dönem Dekanı Prof. Dr. Kemal Birdir, Prof. Dr. Yusuf Zeren, STK temsilcileri, sektör temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Mersin İstişare Kulübü'nün Mayıs Ayı gündeminde  “Mersin Dış Ticaretinde Karşılaşılan Sorunlar” başlığı ile Mersinli yaş sebze-meyve üretici ve ihracatçılarının karşılaştığı sorunlar dile getirildi, çözüm önerileri sunuldu.

Gündemin konuğu Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz,  üreticiler ve ihracatçılar ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. İklim Değişikliğine dikkat çekti.

Mersin İstişare Kulübü Başkanı Ferudun Gündüz, yaptığı açılış konnuşmasında,  istişare kulübünün amacının her ay düzenli olarak düzenlediği toplantılarla kent ve ülke gündemindeki konuları masaya yatırarak sorunların çözümüne yönelik sonuçları raporlaştırarak ilgili kurum ve kuruluşlara iletmek olduğunu dile getirdi.

Başkan Gündüz, konuşmacı konuk Gürüz'ün özyaşam öyküsünü konuklara anlattı.

Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Biliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, üreticilerin yaşadığı sorunların pekçok sorunu Tarım Bakanlığı2nın ayırdığı küçük bütçelerle çok kolay çözülebileceğine işaret etti.

Gürüz’ün konuşmasından önemli satır başları şöyle;

Türkiye’de 55 milyon ton yaş sebze ve meyve üretiliyor. Ençok  ihracat ettiğimiz ülkelerin başında Almanya, Rusya, Irak2ın yanı sıra  Ortadoğu ülkeleri geliyor.

Hindistan ve Çiz pazarlarına girmek çok önemli.

AB Ülkeleri narenciye ürünlerimizin ihracatına  bazı nedenlerden dolayı ilgi göstermiyor. Onların damak tadına ürünlerimizin uygun cinslerde üretilmediğini neden olarak gösteriyorlar.

Son dönemlerde Rusya ana pazarımız noktasında.

Mısır'a rağmen Ortadoğu pazarında yerimiz dikkat çekici.

Dünya narenciye pazarında Güney Afrika, Brezilya ve Arjantin ihraccatta önemli üreticiler arasında yer alan rakiplerimiz. Çin dünyanın en çok narenciye üreticisi ülkesi.

Rusya ve Rusya savaşı ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Ortadoğu2da 7 Ekim İsrail2in  Gazze2ye başlattığı savaştan da ihracatımız olumsuz etkilendi.

Ülkemizde üretilen narenciye ürünlerimiz sofralık.

İspanya ve Portekiz'in ürettiği narenciye endüstriyel ürünler.

85 milyon ton narenciye üretiyoruz.

Narenciyede iç tüketimi artırmalıyız.

Yaş meyve ve sebze üretiminde iklim değişikliklerine göre geleceği planlamalıyız.

Geniş ürettim alanlarında modern trendlerle tarımla belli bir oranda da olsa istenen  gelir elde edilebiliyor.

Eski usüller ile üreticilik yapan  küçük üreticiler, narenciyede zarar ediyor.

Son yıllarda yüksek verim narenciyede düşük fiyata neden oldu.

Gelecek 10-15 yıl iklim değişikliği göz önüne alınarak planlanmalı. Tropikal meyveler bahçelerde yerini almalı. Bunun için Tarım Bakanlığı, büyük destekler verdiği belirtildi.

Yeni trend tropikal meyveler olmalı.

Küçük üreticiler bakanlıkça desteklenmeli.

Yaş Meyve ve Sebze üretimi ve ihracatına yönelik yakın bir zamanda çalıştay planlanmakta.

55 milyon ton Yaş meyve ve sebze üretilirken, ihracatımız 3,5 milyar dolar olarak gerçekleştirldi.

3 liraya mal edilen narenciye üreticiye 23 lira olarak ulaşıyor. Bunun 12 lirası  nakliye paketleme ve itasnif.

Üretmeliyiz. Neden?

Gıda dünyada stratejik ürün, üretmezsen ithal ettiğin ülkenin enflasyonunu da ithal edip, kendi enflasyonunu da ürüne ekleyerek büyük fiyat artışına neden olmakta, gıdaya ulaşım zorlaşmakta.

38 miyon hekktar tarım alanımız var.

14 miyon hektarı çayır alanı. 20 milyon hektarı ekilen tarım alanı, kalanı da zeytinlik.

Narenciye üretiminde, yaş meyve ve sebze üretiminde  girdi maliyetleri çok yüksek. Bakanlık gerekli desteği bir an önce yapmalı. Bu konuyla ilgili bakanlığın çalışmaları var.

Devlet çok az bütçe ayırarak üreticilerin bu gider yükünü hafifleteceği gücü var. Çok kolay çözümlenir. Buna inanıyorum.

Dünyada olduğu gibi ülkemiz de iklim değişikliğinden olumsuz etkileniyor. Tropikal iklim koşullarına uygun meyve bahçeleri için bakanlık üreticilere destek vererek bu alanda atılacak adımlar desteklenmeli. Tropikal meyve üretimi desteklenmeli.

Yaş meyve ve sebze ihracatında bakanlık sıkı denetimleriyle ihracatta yaşanan geri dönüşlerin oranı hızla aşağılara düştü. Sıkı tedbirler sonucu ihracatçılarımız derin bir soluk aldı.

Gürüz, konu ile ilgili soruları yanıtladı. Toplantıya katılanlar üretim ve ihracatla ilgili görüş ve önerilerini dile getirdi.

Salih Pala

MERSİN KENT HABER

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
İlaç ve Eczacılık ile ilgili Gündem dışı konuşma

İlaç ve Eczacılık ile ilgili Gündem dışı konuşma

18-05-2024 - GÜNCEL

MERSİN ÖĞRETMEN AKADEMİSİ İLK ETKİNLİĞİNİ ARKEOLOJİ MÜZESİNDE GERÇEKLEŞTİRDİ

MERSİN ÖĞRETMEN AKADEMİSİ İLK ETKİNLİĞİNİ ARKEOLOJİ MÜZESİNDE GERÇEKLEŞTİRDİ

18-05-2024 - GÜNCEL