Mersin’de Yağmur Altında Hıdırellez Coşkusu

GÜNCEL - 06-05-2024 17:36 61 kez okundu.

Mersin’de Yağmur Altında Hıdırellez Coşkusu

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Mersin’de T.C. Kültür Bakanlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Belediyesinin de katkılarıyla Hıdırellez şenliği düzenledi.

Romanların baharın gelişini kutlamak amacıyla düzenledikleri Hıdırellez şenliği Mersin’de yağan yağmura rağmen renkli karelere sahne oldu. Halka açıkbir şekilde düzenlenen şenlik Atatürk Parkı’nda gerçekleştirildi. Şenliğe Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i temsilen Başkan Danışmanı Bedrettin Gündeş, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Nuriye Arslan ve Hoşyar Sarıyıldız, Uluslararası Gaqzeteciler Cemiyeti Mersin Şubesi Başkanı G. Hakan Koçman, Mersin Engelli Sanatçılar Derneği Başkanı Erol Altıntaş ile kamu kurum temsilcileri katıldı.

Halka açıkbir şekilde düzenlenen Hıdırellez şenliği Hıdırellez ateşinin yakılması ile başladı. Daha sonra oynanan oyunların ardından açılış konuşmalarına geçildi. İlk konuşmayı yapan Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam konuşmasında, Hıdırellez şenliklerini hem Mersin’de hem Türkiye’de hem de Avrupa’daki Romanların büyük bir çoşku ile kutladıklarını söyledi. Romanlar için bahar şenliklerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Daylam, Hıdırellez’in halayıyla, dansıyla, müziğiyle ve rengiyle kendileri için çok önemli bir kültür olduğunu vurguladı. “Dünyadaki ve Mersin’deki Romanlar gülmezse gökkuşağının bir rengi eksik olur.” diyen Daylam, Hıdırellez’de dilek dilemenin kendileri için bir gelenek olduğunu ve dileğinin Romanların eğitim, istihdam ve barınma gibi problemlerinin en kısa zamanda çözülerek insanca bir yaşama kavuşmaları olduğunu söyledi. Eşitsizliklerin ortadan kaldırılması ve insan onuruna yakışır bir şekilde Romanların yaşamlarını sürdürmesinin en büyük arzuları olduğunu söyleyen Daylam, Mersin’de Hıdırellez şenliklerinin kutlanmasını sağlayan Kültür Bakanlığına, Mersin Büyükşehir ve Akdeniz belediyelerine teşekkür etti.

Sarıyıldız, “ Sorunlar ve sıkıntılarında Roman halkımızla beraber mücadele edeceğiz.”

Daylam’ın ardından sahneye davet edilen Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, “Ne kadar güzel bir görüntü. İşte bizim tam olarak istediğimiz şey bu. Umuyoruz ki nice Hıdırellezlerde bir araya geleceğiz. Bayramlarda, şenliklerde, törenlerde bir arada bulanacağız. “ diyerek konuşmasına başladı. “Bir bahar sabahında Akdeniz’in güzel denizinin yanındayız.” sözleriyle biraradalığa vurgu yapan Sarıyıldız, “Bütün hemşerilerimiz burada. Roman vatandaşlarımız, Türkler, Kürtler bütün renkler burada. İstediğimiz görüntü bu aslında. İstenilince bir araya gelinebildiğini gösterebiliyoruz bu vesile ile.” dedi. Roman halkının renkli kişiliği ile, oyun havalarıyla ve en önemlisi mütevazı karakteri ile bilinen bir halk olduğunu sözlerine ekleyen Sarıyıldız, Romanların aynı güzellikte ve aynı mütevazilikte yatırımlardan ve iş olanaklarından faydalanamadığına da dikkat çekti. Bu bağlamda Romanların ihmal edildiğini de ifade eden Sarıyıldız, “Biz de Akdeniz Belediyesinin eş başkanları olarak sizlerin huzurunda söz veriyoruz. Önümüzdeki süreçte yerel yönetimler olarak sürekli sizlerle birlikte olacağız Yan yana olacağız. Düğünlerimizde, törenlerimizde ve şenliklerimizde zılgıtlarımızla, halaylarımız ile ve oyun havaları ile birlikte olacağız. Ama daha da önemlisi sorunlar ve sıkıntılarında Roman halkımızla beraber mücadele edeceğiz.” dedi.

Gündeş, “Bin yıl önce, Hindistan’dan çıkıp dünyanın her yerine yayılan Romanlar bugün içimizde ama halen öteki.”

Eş Başkan Sarıyıldız’ın ardından sahneye davet edilen MBB Başkan Danışmanı Bedrettin Gündeş de konuşmasına Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer’in selamlarını ve Hıdırellez kutlamasını ileterek başladı. Gündeş, “Yağmurlu da olsa, bulutlu da olsa, güneşli de olsa baharın gelişini umutla kutlamak herkesin yüreğinden çıkan bir heyecan. Biz her zaman Romanlar gibi bahar tadında bakmalıyız yaşama. Yaşamın her alanında mutlular, ve her şeye rağmen umutlarını hiçbir zaman yitirmiyorlar. Özellikle Kültür Bakanlığının, Büyükşehir ve Akdeniz Belediyesinin organizasyonuyla Roman kardeşlerimizin bir araya gelerek kutlamak istedikleri bu bayrama katkılarından dolayı ben de kurumlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Romanları yakından tanımak gerektiğini ifade eden Gündeş konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Ruhlarındaki güzelliği, onların hoşgörüsünü, onların merhametini, onların insani kimliğini çok yakından tanımak gerekiyor. Romanları yakından tanımayan onları anlayamaz. Zaten onların hayatı bir Roman. Bin yıl önce, Hindistan’dan çıkıp dünyanın her yerine yayılan Romanlar bugün içimizde ama halen öteki. Halen örselenmiş bir toplum. Hala dört insani haktan yoksun bir toplum. Bu sebeple onlarla birlikte olacağız. Onları anlayacağız. Dünyadaki bütün problemlerin ana kaynağı insanların birbirini anlayamamasıdır. İnsanlar birbirlerini anlayabilseler aslında hiçbir problem yok. İşte o kadar neşeli ve güzelbir şekilde Hıdırellez’i karşılıyorlar ki bütün herkesin gönlünde bu neşe olsun. Gününüzü kutluyorum. Hepinize saygılar sunuyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından davetlilere gül dağıtıldı. Davetlilerin dileklerini tutup gülleri denize atmasıyla birlikte Hıdırellez şenliği sona erdi.

kaynak:epochtimestr.com

Neler Söylendi?

zgvhr9 2 hafta önce

smw6cb 2 hafta önce
DİĞER HABERLER
İlaç ve Eczacılık ile ilgili Gündem dışı konuşma

İlaç ve Eczacılık ile ilgili Gündem dışı konuşma

18-05-2024 - GÜNCEL

MERSİN ÖĞRETMEN AKADEMİSİ İLK ETKİNLİĞİNİ ARKEOLOJİ MÜZESİNDE GERÇEKLEŞTİRDİ

MERSİN ÖĞRETMEN AKADEMİSİ İLK ETKİNLİĞİNİ ARKEOLOJİ MÜZESİNDE GERÇEKLEŞTİRDİ

18-05-2024 - GÜNCEL