Mersin Şehir
HV
19 MART Salı 12:32
Advert

İŞ DÜNYASI GÖREVE HAZIR

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 08-03-2023 11:26
İŞ DÜNYASI GÖREVE HAZIR

Kahramanmaraş depremleriyle sarsılan 11 ildeki vatandaşların yanında yer alan, oluşturulan koordinasyon merkezleriyle depremzedelerin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED), Çukurova Bölgesi için kısa, orta ve uzun vadede önerilerini kamuoyu ile paylaştı. İş dünyasının kentlerin yeniden yapılanmasında, güvenli yapıların oluşmasında üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirebileceğini bildiren ÇUKUROVA SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kış, “Doğru planlama ve sürdürülebilir proje örnekleriyle güvenli kentler oluşturabiliriz” diye konuştu.

Depremde evsiz kalan ailelerin konaklama problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak için ÇUKUROVA SİFED’in bağlı bulunduğu Türkiye’nin en büyük ekonomik sivil toplum örgütü Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) öncülüğünde çalışmaların sürdüğünü dile getiren Başkan Hüseyin Kış, gıda, kıyafet ve beslenme ihtiyaçları ile sağlık sorunlarının giderilmesi için de girişimlerinin devam ettiğini belirtti.

Depremden etkilenen Adana ile depremzedeleri bağrına basan Mersin’de bu süreçten sonra yapılacak çalışmaları da değerlendiren Başkan Hüseyin Kış, iki kent nüfusunun da hızla artacağından hareketle kısa, orta ve uzun vadede hükümetin de desteğiyle bir planlama yapılması çağrısında bulundu.
“GÖREVE HAZIRIZ”

Depremden önce, deprem anında ve depremin ardından yapılacakların toplumun tüm kesimleri tarafından bilinmesinin önemini anlatan, bu bilincin içselleştirilmesinin gerekliliğine işaret eden Başkan Hüseyin Kış, şu görüşlere yer verdi:

“Mersin Taşucu Limanı bu gibi dönemlerde aktif olarak kullanılabilir. Zor süreçte ayrıştırma ve ötekileştirmeden uzak durulmalıdır. Depremzede ailelerin ve çocuklarının beden ve ruh sağlığının korunmasına destek sunulmalıdır. Uzmanların açıklamaları ışığında zamanı bilinmese de özellikle Hatay ve Adana’da beklenen depremler için şimdiden önlem alınmalıdır. Bina analizleri yapılmalı, envanter çıkarılmalı, deprem raporu alınmalıdır. Çocuk ve gençler eğitimlerinden geri kalmamalıdır. Yardımlar Valilik ve belediyelerin koordinasyonunda yapılmalıdır. Yardımlar sistematik olarak tek elde toplanmalı ve dağıtılmalıdır.

Afet Bölgesi’ne sağlanan teşvik ve primlerin gerek istihdam gerek yatırım gerekse proje bazlı olması sağlanmalı. Depremin yaralarının sarılmasında büyük çaba sarf eden Mersin de teşviklerden yararlanmalıdır. Deprem Bölgeleri’nde ve bölgeden uzaklaşan halkın karşısına çıkan kira, gıda, kıyafet fiyatlarındaki fahiş artışın önüne geçilmelidir. Geçici değil kalıcı çözümler üretilmelidir. Depremin zararlarının en aza indirilmesi için çalıştaylar düzenlenmelidir.
Depreme karşı tüm Türkiye, tek yürek olmalıdır. Halkımız için artık yüksek katlı binalar yerine sağlam zemine oturtulmuş yatay yapı planlamaları yapılmalıdır. Kaçak yapılaşmanın önüne geçilmelidir. Deprem eğitimi ilkokullara indirgenmelidir. Mersin metrosu, Adana metrosunun 2. Etabı ve Çukurova’yı kapsayan hızlı tren projesi acilen hayata geçirilmelidir. Adana ve Mersin milletvekilleri bu konuda sorumluluk üstlenmeli, çözüm için birlikte hareket etmelidir. Çeşmeli-Taşucu otobanı tamamlanmalıdır. Özellikle depremzede vatandaşlar için yeni yatırım ve istihdam alanları oluşturulmalıdır. Bu konuda iş dünyası temsilcileri üzerlerine düşen görevi yapmaya  hazırdır. Tüm belediyeler, milletvekilleri, sivil toplum örgütleri ortak bir çalışma platformunda bir araya gelebilmelidir. Adana ve Mersin koordinasyonu için depreme özel ‘Alo 4448185’ nolu hat devreye alınmalıdır. “

Depremde ölümlerin bir kader olmadığını vurgulayan Başkan Hüseyin Kış, zemin etüdü yapılmış, sağlam ve kullanışlı, teknolojik yapıların ölümleri durduracağını sözlerine ekledi.

 

AdminAdmin

YORUMLAR