Çukurova Kalkınma Ajansı'nın desteği ve finansmanıyla Mersin'de gerçekleştirilen proje kapsamında, 30 mali müşavire Emisyon Ticaret Sistemi (ETS), Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ve karbon maliyetlerinin işletmeler üzerindeki finansal etkilerine yönelik 48 saatlik uygulamalı eğitim verildi.

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından hazırlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansı'nın 2026 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen "Mali Müşavirlerin ETS ve SKDM Uygulamalarına Yönelik Kurumsal Kapasite Geliştirme Eğitimi" projesi tamamlandık.

30 Ekim - 6 Kasım 2026 tarihleri arasında iki ayrı grupta gerçekleştirilen eğitimlerle, mali müşavirlerin karbon düzenlemelerine ilişkin bilgi ve yetkinliklerinin geliştirilmesi, bu düzenlemelerin işletmelerin muhasebe ve finansal yönetim süreçlerine etkilerinin uygulamalı olarak değerlendirilmesi sağladık.

Eğitimimizde Karbon ekonomisinin finansal boyutu ele aldık

Türkiye'de Emisyon Ticaret Sistemi'ne yönelik düzenlemeler ve Avrupa Birliği'nde 1 Ocak 2026 itibarıyla kesin uygulama dönemine geçen Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, işletmeler açısından emisyonların izlenmesi ve raporlanmasının ötesinde yeni maliyet, finansal risk ve uyum gerekliliklerini gündeme taşıdık.

Önümüzde ki süreçte Karbonun yalnızca çevresel bir gösterge değil, işletmelerin maliyet yapısını, kârlılığını ve finansal kararlarını etkileyen ekonomik bir unsur haline geldiği bu süreçte, mali müşavirlerin üstleneceği rol daha da önem kazandı.

Bu doğrultuda eğitimlerde, karbon maliyetlerinin ürün fiyatlandırmasına, bilanço ve gelir tablosuna, nakit akışına ve finansal planlamaya etkileri somut işletme örnekleri üzerinden incelendik.

Mevzuat bilgisi uygulamalı maliyet analizleriyle birleştirildi

Program kapsamında Avrupa Yeşil Mutabakatı, ETS ve SKDM uygulamaları, emisyon izleme ve raporlama yükümlülükleri, karbon muhasebesi, vergisel boyutlar ve sürdürülebilirlik raporlaması ele alındı.

Teorik bilgilerin örnek işletme senaryoları ve uygulamalı hesaplamalarla desteklendiği eğitimlerde; karbon maliyetlerinin muhasebe sistemine entegrasyonu, ürün maliyetlerine yansıtılması ve finansal tablolarda değerlendirilmesi üzerinde duruldu.

 

Böylece katılımcıların, karbon düzenlemelerinin işletmeler üzerindeki ekonomik sonuçlarını analiz edebilmelerine ve edindikleri bilgileri mesleki uygulamalarına aktarabilmelerine yönelik önemli bir yetkinlik kazanımı sağlandı.

Mersin'in yeşil dönüşüm ve ihracat kapasitesine katkı sunduk

Üretim, lojistik ve dış ticarette stratejik konuma sahip Mersin'de gerçekleştirilen proje, özellikle Avrupa Birliği pazarlarıyla çalışan işletmelerin değişen karbon düzenlemelerine uyumunda muhasebe ve finans disiplinlerinin önemini ortaya koyduk.

Karbon maliyetlerinin doğru analiz edilmesi, ihracat fiyatlarının belirlenmesi, finansal risklerin yönetilmesi ve işletmelerin rekabet gücünün korunması açısından mali müşavirlerin mesleki kapasitesinin geliştirilmesine katkı sağladık.

Çukurova Kalkınma Ajansı'nın finansmanıyla hayata geçirilen proje, yeşil dönüşümün yalnızca üretim teknolojileri ve çevresel uygulamalarla sınırlı olmadığını; muhasebe, maliyet yönetimi ve finansal raporlama sistemlerini de kapsayan bütüncül bir dönüşüm gerektirdiğini ortaya koyduk.

Bu Eğitimimizle Mesleki bilgi birikiminin kurumsal sürekliliği hedefledik

Eğitimlerle kazanılan bilgi ve deneyimin daha geniş bir meslek mensubu kitlesine ulaştırılması amacıyla, Mersin SMMM Odası bünyesinde faaliyet gösteren Sürdürülebilirlik Komitesi aracılığıyla bilgi paylaşımının sürdürülmesi ve kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi benimsendik.

Mersin SMMM Odası tarafından hazırlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle tamamlanan bu öncü çalışma, karbon ekonomisine uyum sürecinde mali müşavirlerin yalnızca yasal yükümlülüklerin takibinde değil, işletmelerin finansal sürdürülebilirliğine ve stratejik kararlarına katkı sunan önemli bir meslek grubu olduğunu ortaya koyduk.

Proje, Mersin'de mesleki uzmanlığın geliştirilmesi, işletmelerin yeşil dönüşüme hazırlanması ve bölgesel rekabet gücünün desteklenmesi açısından önemli bir kazanım oldu.

MERSİN SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI

Emin Levent TÜRKİLİ

Oda Başkanı